Mats Ellingsen´s

sporadiska tankar från roten

Hoppa till: Content | Sidebar | Footer

Tjuvar och bärkraftiga elever

2011-01-20 @ 08:34:26
Världens gång upphör aldrig att förvåna, uppröra och - i sin eländighet - roa mig. Dagens morgontidningar lyckas som vanligt att få mig att vilja hålla lektion om dumhet runt frukostbordet. Men, jag avstår. Jag har ju en blogg Gu´bevars!

Idag fördjupar vi oss litet i det anmärkningsvärda med tjuveriets ädla konst. En polisman väntar nu på dom för att ha stulit hos sin arbetsgivare. Lika så en före detta president.

Polismannen har vid några tillfällen nassat (lånat) pengar ur kaffekassan till lunch. En oerhörd summa om 340 kronor - ja, ni läste rätt - 340 kronor har försnillats. Dock har tydligen 200 kr återbetalats till kassan så vad som egentligen saknas är 140 kr.

Internt hade man upptäkt att kaffepengarna inte tycktes stämma med den något oklara redovisningen av kassan. Detta medförde omedelbara åtgärder i form av internutredning och hemlig videoövervakning av kaffekassan. Kostnaderna för åtgärderna känner bara några få inom polisen till, men förmodligen handlar det om mycket mer än 140 kr.

Det som slutligen ledde till upptäkt av gärningsmannen och bindande bevis för brottet var just att polismannen fastnade på film med fingrarna i kassaburken. Straffet för detta blev, i proportion till brottet naturligtvis, avsked från jobbet (nja, han sade upp sig) och en väntande dom för stöld med villkorlig frigivning samt böter. Dyra luncher må jag säga.

Med detta har Eskilstunapolisen förbättrat statistiken av uppklarade brott, och man kan förvänta sig att de går vidare med kameror i städskrubbar och kontorsförråd för att kunna fälla några skurmedels- och penntjuvar för att ytterligare höja den positiva statistiktrenden.

Ska det tjuvas ska det göras ordentligt
En annan man som också stulit ur arbetsgivarens kassa är den förre Haitiske presidenten Jean-Claude Duvalier, även kallad Baby Doc. Nu var det ju inte kaffekassan han nassat ur, utan statskassan. Ett par miljarder eller så. Inte så noga hur mycket kan tyckas i detta fall.

Den Haitiske åklagaren är lite osäker på om det finns någon bevisning i målet och en domare skall skall avgöra om det överhuvudtaget går att genomföra domstolsförhandlingar. Baby Doc åker hem till Frankrike medan hans advokat låter meddela att han inte begriper varför expresidenten skall åtalas.

Hade de varit lite smarta hade de (Haitierna alltså) kunnat göra som Eskilstunapolisen och haft videoövervakning av statskassan. Just av det enkla skälet att det där liksom här verkar vara lite si och så med redovisningen av kassan och att det då är bättre att ha bildbevis.

Så medan expresidenten sitter med sina miljarder i Frankrike och funderar över varför någon vill åtala honom går en skamsen expolis i Eskilstuna omkring och undrar varför hans liv rasat samman för 140 kr.  Ska det tjuvas så skall det göras ordentligt. Utan skrupler eller kameror.


Ekonomiskt bärkraftiga elever
Nästa ämne måste ju bli en kommentar till Eskilstuna-Kurirens förstasidesartikel om nedläggningshotade skolor. Det som får mig att höja på ögonbrynen är inte det att Barn- och utbildningsnämnden vill minska lokalytorna för undervisningen. Att man inte längre har råd att ha så höga hyreskostnader för så få barn på landsbygden kan jag förstå är något man måste göra något åt.

Det som får mig att utbrista i skrattblandad gråt är uttalandet av förvaltningschefen Tommy Svensson. Enligt Eskilstuna-Kuriren säger han " - Främst landsbygdsskolorna har tappat många elever, inte minst till friskolorna. Små skolor med färre än 150 elever är inte ekonomiskt bärkraftiga".

Vaddå ekonomiskt bärkraftiga?? En skola kan ju per definition aldrig bli ekonomiskt bärkraftig eftersom vi betalar skatt för att våra barn skall få gratis undervisning. En god sådan dessutom. Det tycks som om det går en trend i de offentliga förvaltningarna där alla vill vara entreprenörer. Men de kan inte, och får inte. Det finns lagar som förhindrar vinstgivande avgifter i skolor.

Om man nu inte kan eller får vara entreprenör i den bemärkelsen så kan man ju alltid svänga sig med företagsekonomiska uttryck för att framstå som att man iallafall driver en företagsliknande verksamhet. För det är den ju väl? Lite iallafall? Eller?

Därför har jag nu funderat ihop ett par förslag till förvaltningsdirekt....  förlåt, förvaltningschefen. Det här kan man göra för att få ekonomiskt bärkraftiga skolor:

1. Byt ut dom mossiga svarvarna, bandsågarna och hyvlarna mot snitsiga CNC-maskiner. Snabbutbilda eleverna och använd trä-och metallslöjd-lektionerna till att tillverka komponenter till VOLVO, SAAB, Outokompu och andra intresserade.

2. Se till att miljöundervisningen fokuserar på kompostering. Jättekomposter. Be eleverna att ta med organiskt avfall hemifrån också. Ta sedan reda på metangaserna som bildas i komposten och förpacka i trycktuber (bra övning i fysikundervisningen). Därefter är det bara att sälja flis till elvärmeverket, gas till tändare och annat (tändare kan fö. säkert tillverkas i slöjden), samt blomjord per kilo.

3. Ta ut avgift för skolresa (det är tillåtet) till bondgård. Eleverna får sedan hjälpa Avbytartjänst (LRF) med sysslor på gården och får därigenom en god inblick i bondens vardag samt en bra arbetslivspraktik.Var bara noga med att kolla vilka gårdar som Avbytartjänst behöver insatser på.

4.  Färg och form är också ett intressant område. I bildundervisningen kan man låta barnen måla husfasader i olika färger för att se hur de arkitektoniskt och estetiskt passar i hop. Samarbeta gärna med Målarmästarna för att få till näringslivssamverkan med skolan.

Det borde faktisk inbringa en god slant. Inte heller kan det bli tal om barnarbete, ty detta är ju en del av elevernas undervisning och orientering om arbetsmarknadens förutsättningar.

Förslagen är ju säkert fler om man bara tänker lite entreprenörmässigt. Fundera bara på vad man kan göra på textilslöjdslektionerna! Lysande, eller hur!?


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback